Tekoäly
Tekoäly tarkoittaa tietokonetta tai tietokoneohjelmaa, joka osaa tulkita dataa (tietokoneelle käsittelykelpoista tietoa) ja valita, sekä suorittaa toimintoja sen pohjalta.
Ville ja mummo leipovat yhdessä pullaa. Mummo pyytää virtuaaliavustaja Siriä laittamaan uunin ajastimen päälle, koska mummon kädet ovat taikinassa.
Koneoppiminen taas on osa tekoälyä, jossa kone kehittää omaa suorituskykyään ja taitojaan oppimalla sille annetun datan, eli tiedon, perusteella. Suurin osa nykyisistä tekoälyn käyttökohteista pohjautuu koneoppimiseen. Esimerkiksi puheentunnistus eri laitteissa toimii tekoälyllä; kun puhelinten tekoälyavustajat Alexa tai Siri vastaavat kysymykseesi, on se laitteen ja pilvipalvelun tekoälyn toiminto. Kun Alexa tai Siri huomaavat sinun ohittavan työviestit iltaisin ja oppivat olemaan lukematta niitä ääneen, on se koneoppimista. Tekoälyä käytetään myös verkkokaupan tuotesuositteluun, asiakkaiden käyttäytymisen ennustukseen sekä pilvipalveluiden kapasiteetin optimoimiseen. Teollisen tekoälykehityksen tavoitteena on, että ihminen pystyy kertomaan sille mihin lopputulokseen ja miten haluaa päästä, vaikkapa tuotantoprosessissa, jonka jälkeen tekoäly suunnittelee kaikkein tehokkaimman, edullisimman tai ympäristöystävällisimmän tavan järjestää tuotanto.
Tutki aihetta lisää
Tekoäly.info: Mitä on tekoäly?
Kiitos tuestanne

