Digitalisaatio
Digitalisaatio termille ei ole mitään vakiintunutta määritelmää tai selitystä joka voisi sen täysin auki selittää. Mutta tunnusomaista digitalisaatiolle on hyödyntää moderneja teknologioita tavalla joka muuttaa tapaamme toimia ja tuottaa uutta arvoa. Digitalisaatio ei suinkaan ole viime vuosien trendi, vaan se on Suomessa jo lähtenyt käyntiin 80-luvulla, kun ensimmäiset kotitietokoneet yleistyivät.
Digitalisaatio meille
Digitalisaatiolla pyritään helpottamaan kuluttajan arkea. Palveluiden siirtämisellä verkkoon halutaan antaa kuluttajalle mahdollisuus käyttää palveluita silloin, kun hän haluaa ja missä hän haluaa. Eli enää ei tarvitse lähteä konttoriin jonottamaan, kun haluaa tehdä tilisiirron vaan se onnistuu helposti kotisohvalta kannettavan tai älypuhelimen avulla.
Kuluttajien saataville on tullut liuta uusia tuotteita ja palveluita, jotka ovat mahdollistuneet teknologian kehittymisen myötä. Esimerkiksi videoiden vuokraus on siirtynyt kioskeista nettipalveluihin kuten Netflix ja HBO, joissa saatavilla on satoja, ellei jopa tuhansia elokuvia ilman jonottamista videovuokraamon tiskille.
Digitalisaatio yrityksille
Yritykset ja organisaatiot muuttuvat digitalisaation myötä. Sen avulla ne voivat tehostaa omaa sisäistä toimintaansa esimerkiksi siirtymällä sähköisiin laskuihin, tuoda kuluttajille uusia tuotteita ja palveluita sekä laajentaa asiakaskuntaansa.
Olemassa olevien tuotteiden ja palveluiden digitalisointi synnyttää uusia palveluita. Kuluttajille voidaan tarjota esimerkiksi tarkempaa sähkökulutuksen seuraamista sovelluksella tai vaikka polkupyörää, joka pitää kirjaa matkoista.
Digitalisaatio pienentää maailmaa ja helpottaa kansainvälistymistä. Sen myötä rajat katoavat ja markkinat muuttuvat laajemmiksi. Tämä näkyy käytännössä ulkomaalaisten yritysten lisääntymisenä Suomen markkinoilla sekä suomalaisyritysten viennin kasvuna.
Tutki aihetta lisää
- Valtiovarainministeriö: Digitalisaatio
Kiitos tuestanne

